Upplev Älvsbyns kommun

- Norrbottens Pärla

Våra omgivningar är natursköna. Skog som omfamnar sjöar, bäckar och vattendrag som skänker skönhet och bjuder in till rafflande fiskeäventyr. Det majestätiska Falkberget som reser sig i bakgrunden bjuder in till otroliga vyer för den som vill bestiga en av våra vackra utkikspunkter.

Det händer i Älvsbyns kommun!

RSS Aktiviteter
  • Musik i sommarkväll i Vidsels kyrka
    ”You are the sunshine of my life” Gubbröran, Boden, med Hans Lundberg, sång/gitarr Kenneth Widäng, klaviatur Ulf Göthed, /gitarr Bernt Lindström, basist Birger Nordström, trummor Samarr med Sensus
  • Bagerimuseet
    Här berättas det om bygdens bagerinäring, Polarbröds historia och det gamla bakhantverk som är bevarat sedan förra sekelskiftet. I byggnaden har tre generationer Bagar-Nilssons verkat och Tioöreskakan, föregångaren till dagens Polarkaka, utvecklades här redan på 1920-talet. Välkommen att baka din egen kaka, fika och ta del av Polarbröds hållbara bageritradition.
  • Musik i sommarkväll i Älvsby kyrka
    ”Folkmusik från världens hörn” En resa med gitarren i fokus! Konsert med ”Duo Ligados”, Cim Frode & Oskar Axerup! Samarr med Sensus

Storforsens Naturreservat

Europas högsta obundna fors ligger vid väg 374, 40 kilometer väster om Älvsbyn. Fallsträckan är fem kilometer och fallhöjden 82 meter. De sista två kilometerna faller älven 60 meter. Förutom forsen kan man se Döda fallet, jättegrytor, raviner och sällsynta växter. Här finns handikappanpassade ramper och servering. Forsen besöks årligen av ca 150 000 människor.

Foto: På land och vatten

Forsränning

För dig som vill höja pulsen erbjuds forsränning i Piteälven, ovanför Storforsen. Besök företaget På land och vatten så ger de dig minnen för livet!

Lavergruvan

Lavergruvan ligger ungefär 50 kilometer väster om Älvsbyn och 10 kilometer norr om Nattberget efter väg 94.

Tidigare fanns här en koppargruva med Sveriges modernaste samhälle, då det byggdes 1937. Det fanns till exempel fjärrvärme, gemensam vatten- och avloppsanläggning samt WC i alla husen.

Redan 1947 revs både samhället och gruvan. Idag är det endast grunderna som vittnar om den febrila verksamhet som en gång rådde på platsen.

Foto: Frida Sandman

Fornlämningar i Manjärv/Finnäset

För 7000 år sedan nådde en av bottenvikens nordligaste vikar ända in till Finnäset i Manjärv. I viken som tjänade som utlopp för dåtidens Piteälv, låg en ö där människan bosatte sig.

På Finnäset, ett par kilometer från Manjärv, finns fornlämningar som är unika för Norden – och Europa. Här hittar du en arkeologstig med stenåldersgravar, hyddbottnar, stenåldersboplatser, fångstgropar med mera.

Falkberget

Falkberget är en populärt utflyktsmål för både ortsbor och tillresta. En magnifik vy möter den som tar sig till utkiken. Sommartid är det enklast att vandra, vintertid kan du med fördel köra snöskoter hit.

Från toppen syns byn Vistträsk och sjöarna som omger den. Ska du göra en utflykt så är detta ett perfekt ställe!

Grodkällan

Grodkällan på Slengmyren är ett mycket populärt utflyktsmål för hela familjen som vem som helst med bra kängor eller stövlar kan ta sig till. Grodkällan eller Tsuobbuojája som den heter på samiska är en stor kallkälla (15m diameter, minst 3m djup) belägen mitt ute på Slengmyran i närheten av byn Lomträsk.

En delvis spångad stig tar dig från Häggsjölidvägen de 600 metrarna ut på myren och till källan. Väl där kan du ta en fika eller grilla vid den iordningsställda eldplatsen och vindskyddet som finns vid källan.

Kallkällan är en så kallad artesisk eller kokande källa där vattnet har mycket högt tryck och genom det klara vattnet kan man se hur det bubblar från bottnen där det tränger upp. Det mest slående med källan är dock den säregna turkosa färgen som kontrasterar skarpt mot den omgivande myren.

Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Nakteberget

Nakteberget är värt ett besök under alla årstider. Här kan du vandra den markerade leden upp till övre Naktetjärnen, där du kan fiska med fiskekort.

Det finns vindskydd, en skoterled och flera eldplatser i reservatet. Tar du dig ända upp på toppen har du en härlig utsikt ut över landskapet.

Området är kuperat och höjden varierar från cirka 350 meter till 560 meter över havet. Det är relativt lätt att gå upp till Naktetjärnen där raststugan ligger. Går du vidare upp mot topparna ger reservatet en känsla av vildmark när du spanar ut över vidderna.

Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Vitberget

Vitberget har landskapet Norrbottens allra högsta topp, 594 meter över havet, och en naturskog som bjuder på en mångfald av miljöer med stor betydelse för en mängd arter, vissa mycket ovanliga.

Reservatet är ett bergsmassiv med 6 toppar och mellanliggande sänkor. Massivet höjer sig cirka 300 meter över omgivningen och i norr tronar den högsta toppen Vitbergsknacken, även kallad ”knacken”, 594 meter över havet. Här finns en stuga som är öppen för allmänheten och det är väldigt fint i omgivningarna.